Export z Německa zahájil rok výrazným poklesem

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. března (ČTK) - Export z Německa se v lednu meziměsíčně snížil o 2,1 procenta po prosincovém nárůstu o 2,8 procenta. Zaznamenal tak nejprudší pokles za pět měsíců. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Údaje jsou sice nepříznivým signálem pro vyhlídky německé ekonomiky, ta by však podle analytiků měla v příštích měsících těžit hlavně ze slabého eura a levné ropy.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že lednový pokles vývozu bude činit pouze 1,5 procenta. Import se v lednu snížil o 0,3 procenta, ačkoliv analytici počítali s půlprocentním růstem. Obchodní přebytek se snížil na 19,7 miliardy eur (538 miliard Kč) z prosincových 21,6 miliardy eur.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,6 procenta, letošní růst odhaduje německá vláda na 1,5 procenta.

Hlavním motorem růstu německé ekonomiky byly v loňském roce výdaje domácností, které nyní podporuje příznivá situace na trhu práce a výrazný pokles cen ropy.

Podle analytika Stefana Kipara ze společnosti BayernLB jsou nyní vyhlídky příznivé také pro zahraniční obchod. \"Slabé euro by mělo podpořit export. Nízké ceny ropy navíc podporují ekonomiku mnoha obchodních partnerů Německa, z čehož by měl německý export také těžit,\" řekl Kipar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK