Nezaměstnanost na jihu Moravy v únoru mírně klesla

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. března (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu na jižní Moravě v únoru klesl o 0,1 procentního bodu na 8,3 procenta. Uchazečů o práci bylo 66.460, což je o 1150 méně než koncem ledna. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Podíl nezaměstnaných v regionu je výrazně nižší než ve stejném období loňského roku, kdy činil 9,3 procenta. Oproti konci ledna letošního roku se zvýšil počet volných pracovních míst o zhruba 800. Pracoviště Úřadu práce ČR jich v regionu koncem února evidovaly 6070.

Více než třetina volných míst je v Brně, naopak pouze 299 na Vyškovsku. Podle odborníků stále přetrvává stav, kdy chybí odborníci zejména v technických profesích. Například břeclavský výrobce eskalátorů Otis přijme několik desítek zaměstnanců v dělnických profesích. V regionu je proškolených odborníků nedostatek, firma proto nabírala i na Slovensku.

Celkový podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu jižní Moravy je stále vyšší než republikový průměr, který koncem února činil 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK