Analytici: Inflace zůstane i v dalších měsících blízko nuly

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Inflace zůstane i v dalších měsících podle analytiků oslovených ČTK blízko nulových hodnot. Větší nárůst cen ekonomové očekávají až s koncem roku. Každopádně únor byl posledním měsícem, kdy ceny pohonných hmot tlačily inflaci směrem dolů, uvedli analytici. Cena ropy totiž v posledních týdnech začala růst.

Spotřebitelské ceny v České republice v únoru stouply meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,1 procenta. Růst byl dán hlavně zdražením tabákových výrobků a plynu. Proti lednu ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 procenta. \"Česká republika je tak v rámci Evropské unie jedna z mála zemí, kde meziroční růst cen nezačíná záporným znaménkem,\" upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Celková inflace tak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zůstane v následujících měsících na stále velmi nízkých úrovních blízko nuly, mohla by se však vyhnout záporným hodnotám. \"Rychlejší růst cen by měl pak přijít teprve ke konci tohoto roku,\" uvedl.

\"V dalších měsících očekáváme, že se inflace bude držet stále blízko nulové úrovně. V případě jakéhokoliv překvapení směrem dolů se tedy deflace stále můžeme dočkat. Výraznější akceleraci inflace očekáváme až ke konci letošního roku,\" řekl ČTK také analytik Komerční banky Jiří Škop.

Obdobný názor má i hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. \"Inflace zůstane na hodnotách kolem nuly i v dalších měsících. Další pokles cen pohonných hmot v návaznosti na aktuální vývoj cen ropy již nečekáme,\" uvedla.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský i analytik ČSOB Petr Dufek upozornili, že únor byl prozatím posledním měsícem, kdy inflaci brzdily pohonné hmoty. \"Od března už je nutné počítat s jejich efektem do inflace v opačném směru. Odhadujeme, že k březnové meziměsíční inflaci přidají desetinu procentního bodu,\" uvedl Rožumberský. Dufek dodal, že inflace rozhodně není a ani nebude problémem české ekonomiky v letošním a nejspíše ani v příštím roce.

Únorová data navíc podle hlavního ekonoma finanční firmy Roklen Lukáše Kovandy dále snižují pravděpodobnost další intervence České národní banky za oslabení koruny, o které se spekulovalo zejména na přelomu roku. \"ČNB je ochotna tolerovat dokonce i mírnou deflaci, natož pak mírnou inflaci. Nebude tedy podruhé intervenovat za oslabení koruny, protože stávající deflační tlaky zatím nepramení z ochabující poptávky, nýbrž převážně z pozitivního nákladového šoku v podobě zmíněného zlevnění ropy a pohonných hmot,\" uvedl.

\"Podle Eurostatu je Česko již druhý měsíc v mírné deflaci. Na její hraně či pod ní se bude pohybovat i nadále,\" upozornila Zamrazilová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK