Dolar klesl z dlouhodobých maxim, investoři vybírali zisky

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. března (ČTK) - Dolar vůči euru dnes klesl, a sestoupil tak z dlouhodobých maxim, na která jej pomohla dostat páteční nečekaně příznivá zpráva z amerického trhu práce. Investoři se rozhodli vybrat zisky, ke kterým přispělo očekávání brzkého zvýšení úrokových sazeb v USA. Euro k dolaru se ráno nejdříve propadlo nejníže za 11 a půl roku, ztráty ale později smazalo.

Dolar dnes nejdříve nacházel oporu v páteční zprávě americké vlády, podle níž míra nezaměstnanosti v USA klesla v únoru na téměř sedmileté minimum 5,5 procenta. Údaje vyvolaly dohady, že centrální banka (Fed) by už na nadcházejícím zasedání mohla naznačit připravenost ke zvýšení úroků. Euro k dolaru se během dnešního asijského obchodování propadlo až na 1,0822 USD, kde se pohybovalo naposledy v září 2003. Ztráty ale později smazalo a naposledy k americké měně přidávalo zhruba 0,12 procenta na 1,0858 USD.

Evropská centrální banka (ECB) dnes zahájila avizovaný program nákupů dluhopisů. Očekává se tudíž, že jednotná evropská měna bude nadále pod tlakem, napsala agentura Reuters.

Trhy nadále sledují dění kolem Řecka. Země se snaží přesvědčit mezinárodní věřitele, že její návrhy reforem jsou dostatečné na to, aby mohla dostat zbývající peníze ze stávajícího záchranného programu. Nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes prohlásil, že vážná diskuse o řeckém reformním programu musí začít co nejdříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK