Ropa Brent kvůli ECB zlevnila, americká ropa kvůli zásobám rostla

09.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes oslabila o dvě procenta kvůli zahájení programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou. Americká ropa WTI naopak po zprávě o zásobách o procento vzrostla. Cena severomořské ropy Brent dnes klesla o 1,2 dolaru na 58,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 39 centů na 50 dolarů za barel.

ECB dnes zahájila avizovaný a dlouho očekávaný program nákupu státních dluhopisů a dalších cenných papírů, jehož cílem je podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci. ECB bude prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a dalších aktiv měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč).

Americký poskytovat energetických informací Genscape dnes naznačil, že zásoby ropy v důležitém překladišti Cushing ve státě Oklahoma rostly minulý týden pouze mírně. Zpráva poslala cenu americké ropy vzhůru.

Cenu ropy Brent stáhla dolů i zpráva o sankcích USA vůči Venezuele, která je členem ropného kartelu OPEC. Podle zdrojů z vlády však nejnovější krok Spojených států nebude mít přímý dopad na energetický sektor Venezuely, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 58,53 59,73 New York - Nymex WTI duben 50,00 49,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK