Automobilka BMW v únoru dosáhla rekordního prodeje

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 10. března (ČTK) - Německá automobilka BMW v únoru zvýšila odbyt o 7,6 procenta na rekordních 151.952 vozů. K růstu přispěla silná poptávka na domácím trhu a ve Spojených státech, uvedla dnes firma, která je největším výrobcem luxusních automobilů na světě. Prodej samotné značky BMW bez zahrnutí malých aut Mini a limuzín Rolls-Royce stoupl o zhruba pět procent na 131.416 vozů. To je rovněž rekord.

Šéf prodeje a marketingu BMW Ian Robertson upozornil, že v další části letošního roku by prodej měly podpořit nové modely, které firma představila na ženevském autosalonu. Loni celoroční prodej podniku poprvé překonal hranici dvou milionů vozů.

Automobilka začátkem března oznámila, že hodlá v letošním roce přijmout více než 8000 nových zaměstnanců, z toho přes 5000 v Německu. Podle agentury DPA jde o největší nárůst pracovní síly v historii firmy, která v současnosti po celém světě zaměstnává přes 110.000 lidí.

BMW se stala jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005, kdy na tomto postu vystřídala německého konkurenta Mercedes-Benz. Toho pak v roce 2011 předstihla značka Audi z koncernu Volkswagen. Mercedes i Audi chtějí ještě během tohoto desetiletí BMW o vedoucí pozici na trhu připravit.

Společnost Audi již minulý týden oznámila, že v únoru zvýšila prodej meziročně o 4,2 procenta na rekordních 122.550 vozů. Konkurenční značka Mercedes-Benz ohlásila nárůst prodeje o 14,6 procenta na 120.270 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK