Novela stavebního zákona začne platit až ve 2. pololetí 2016

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Novela stavebního zákona, která zjednoduší povolování staveb, začne platit nejdříve ve druhé polovině roku 2016. Na dnešním Fóru českého stavebnictví to řekl náměstek ministryně pro místní rozvoj Ondřej Votruba. Podle něj se musí změnit dalších 40 zákonů. V aktuálním legislativním plánu vlády je přitom stále uvedený termín platnosti polovina roku 2016.

\"Máme stavební zákon a ten upravujeme. Ale ještě bude potřeba upravit související předpisy, což je zhruba 40 jiných zákonů. To je spousta legislativní práce, takže když říkáme, kdy by to mohlo začít platit, uvádíme termín druhá polovina roku 2016,\" upřesnil v rozhovoru s ČTK náměstek Votruba, který má na MMR na starosti veřejné investování. Resort nyní připravuje paragrafové znění novely.

Nejzásadnější změnou, kterou plánované úpravy přináší, je sloučení povolovacího procesu do jednoho řízení. Do takzvaného jednotného povolovacího řízení by se sloučilo nyní oddělené uzemní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. To má výrazně urychlit povolování staveb. \"Pokud chceme urychlit přípravu a výstavbu staveb a investic obecně v České republice, tak je to nutné,\" podotkl náměstek Votruba.

Právě po urychlení povolování staveb, které se mnohdy vleče i více než deset let, dlouhodobě volají zástupci stavebních firem. \"Chceme zkrátit dvanáctileté lhůty přípravy povolení, ale nebude to vůbec jednoduché. Zákon o EIA tu bude stále. Ten přitom v současné podobě zásadním způsobem negativně ovlivní přípravu a realizaci staveb, zejména staveb dopravní infrastruktury,\" prohlásil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

MMR v budoucnu počítá s tím, že pokud investor požádá o oddělené řízení, tak mu úřady vyhoví. \"EIA a územní řízení stejně plánujeme spojit, ale ponecháme v zákoně možnost na explicitní výzvu investora mít nadále oddělené územní a stavební řízení,\" dodal náměstek Votruba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK