Dijsselbloem: Řecko musí okamžitě začít s plněním úvěrové dohody

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 10. března (ČTK) - Řecko musí neprodleně zahájit kroky v naplňování dohody o úvěrové pomoci s eurozónou. Řekl to dnes šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Bez uskutečňování slibovaných reforem Atény peníze nedostanou a finanční trhy v Řecko znovu ztratí důvěru, dodal předsedající schůzek ministrů financí zemí eurozóny. Podobně se dnes vyjádřil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

\"Musí to začít zítra,\" řekl Dijsselbloem v nizozemské televizi RTL. Ve středu začnou v Bruselu a v Aténách technické rozhovory mezi řeckou vládou a představiteli trojice mezinárodních věřitelských institucí o řeckém reformním programu. \"Trojku\" tvoří Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF).

\"Pokud zůstane program ležet mrtev v koutě, pak v něj svět nebude mít příliš důvěry. To by obnovilo nedůvěru v Řecko a jeho okolí,\" řekl šéf euroskupiny podle agentury Reuters.

Dijsselbloem zdůraznil, že Řecko žádnou splátku úvěru nedostane, dokud nezačne slibované reformy také plnit. \"Aby dostali peníze jen tak a bez ničeho - to se nestane,\" řekl.

Německý ministr Schäuble novinářům v Brusel řekl, že Řecko nedostane žádnou pomoc, dokud se jeho věřitelé neujistí, že plní své reformní závazky. \"Jedině po splnění této podmínky je možné uvolnit peníze z programu,\" řekl. Dodal, že dosavadní jednání s Řeckem v rámci eurozóny byla jen mrháním času a jediným, kdo si to nemyslí, je řecký ministr financí Janis Varufakis.

Řecko se na reformách potřebuje rychle dohodnout, aby mohlo získat poslední splátku ve stávajícím záchranném programu. Tento měsíc musí Atény splatit MMF 1,5 miliardy eur a refinancovat splatné krátkodobé dluhopisy v sumě 3,2 miliardy eur.

Platnost záchranného programu se eurozóna 20. února rozhodla prodloužit o čtyři měsíce. Dva týdny, které od té doby uplynuly, v pondělí šéf euroskupiny označil za \"naprostou ztrátu času\".

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od EU a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Druhý záchranný program měl skončit na konci února, eurozóna se ale po složitých jednáních shodla na jeho prodloužení o čtyři měsíce, vyplacena zatím nebyla poslední splátka. Řecko se předtím musí s věřiteli domluvit na seznamu reforem, které má nová vláda uskutečnit. Kabinet Alexise Tsiprase tak musel opustit některé populistické sliby z předvolební kampaně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK