Obchodníci připouštějí zlevnění díky snížení karetních poplatků

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Tuzemští obchodníci připouštějí velmi mírné zlevnění zboží v důsledku snížení poplatků, které si banky účtují za platbu kartou. Jejich vydavatelé, banky i experti jsou ale v tomto ohledu skeptičtí. Vyplývá to z ankety ČTK. Evropský parlament dnes schválil směrnici omezující tyto poplatky.

 

U transakcí prováděných debetními kartami bude strop nově činit 0,2 procenta z placené částky, u transakcí kreditními kartami pak 0,3 procenta. Strop se přitom bude týkat jak přeshraničních, tak domácích plateb kartou. Omezení poplatků má podle Bruselu přinést roční úsporu 730 milionů eur (20 miliard Kč) na straně spotřebitelů a šest miliard eur (163,6 miliardy Kč) na straně obchodníků.

\"My už na to čekáme dlouho. V porovnání se zahraničím jsou stále poplatky u nás neskonale větší,\" řekl ČTK viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Podle něj se snížení poplatků do ceny zboží promítne. \"Konkurenční prostředí v ČR je tak silné, že každý (obchodník) bude rád, když bude moci využít tohoto na slevu z ceny,\" podotkl Juračka. Dopad snížení poplatků na cenu zboží ale bude prý velmi malý.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové by rozhodnutí EP mělo přispět i k většímu rozšíření platebních terminálů, a tedy ke zvětšení objemu bezhotovostních plateb, především pak i u malých a středních podnikatelů, pro které jsou současné provize mnohdy příliš vysoké.

\"Podle našeho názoru fakta jasně ukazují, že trh platebních karet u nás velmi dobře funguje, a je zcela zbytečné do něj zasahovat regulací,\" řekl ČTK náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Ceny má přirozeně určovat konkurenční prostředí trhu, nikoli uměle EU. Z tohoto pohledu je jakákoli debata o vhodné ceně nadbytečná. Je navíc krajně nepravděpodobné, že by snížení vlastních nákladů promítli obchodníci do koncových cen pro zákazníky, dodal.

\"Regulaci tvrdě prosazovali maloobchodníci, proto je nyní vyzýváme, aby skutečně úspory přenesli na zákazníky a aby s námi spolupracovali na zvyšování zákaznického komfortu,\" uvedl manažer pro regionální rozvoj Visa Europe František Jungr. Předchozí zkušenosti ze zemí jako Austrálie nebo USA podle něj nicméně ukazují, že ceny neklesly. Naopak praxe ukázala, že z regulace vyšli hůře spotřebitelé, protože se zvýšily náklady na karty, upozornil.

Také provozovatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher míní, že snížení poplatků se do cen u obchodníků nepromítne, spíše naopak. Spotřebitel má podle něj těžkou pozici, jak vymáhat slevu, protože tvorba ceny je komplikovaná a poplatek za platbu kartou je jen jednou jeho součástí. \"Cenová regulace obecně vždy vede k poškození těch, které měla původně chránit,\" poznamenal.

MasterCard se přes snahu tvůrců legislativy o zajištění rovného zacházení se všemi hráči na trhu obává negativního dopadu, jež může mít unifikované nařízení na držitele platebních karet, a případného vyloučení některých systémů platebních karet po následující tři roky.

Poplatek účtuje banka obchodníka bance majitele karty. Smyslem je podělit se o náklady na transakci a o rizika spojená s platbou. Výši určují společně banky a společnosti vydávající karty. Podle Evropské komise, která návrh na omezení poplatků předložila v roce 2013, ale banka obchodníka přenáší mezibankovní poplatek na něj v podobě poplatků. Obchodník to pak promítne do ceny zboží nebo služby, aniž si toho je vědom zákazník - i ten, který platí hotovosti.

Výše mezibankovních poplatků patří v ČR k nejvyšším v unii. Vyšší je jen v Polsku, na Kypru, a u karet Visa v Německu. V českých obchodech se celkové poplatky za platbu kartou pohybují mezi 0,7 a třemi procenty z placené částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK