Norwegian se dohodla s piloty, stávka po 11 dnech končí

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 10. března (ČTK) - Společnost Norwegian Air Shuttle (/NAS) se dnes dohodla se stávkujícími piloty na kompromisu. Stávka tak po 11 dnech končí a ve středu by měl přepravce obnovit všechny pozastavené lety, sdělily obě strany. Stávkující přijali návrh firmy, která zajistí pilotům jistotu pracovního místa na tři roky. Piloti ale nedostanou kolektivní smlouvu s mateřskou společností, kterou pomocí stávky požadovali, řekl agentuře Reuters šéf Norwegian Bjo rn Kjos.

Stávka v Norwegian zasáhla hlavně lety v rámci Skandinávie a každý den postihovala desítky tisíc cestujících. Potíže se ale dotkly i dálkových linek, včetně letů mezi Prahou a Skandinávií.

Stávku za novou kolektivní smlouvu zahájilo na konci února asi 70 pilotů Norwegian Air Norway, která je dceřinou firmou NAS. K nim se později připojili jejich kolegové z okolních severských zemí. Piloti požadovali, aby v kolektivní smlouvě byly pevněji zakotveny vztahy mezi nimi a mateřskou společností, což by znemožnilo, aby je nahradili levnější kolegové ze zemí mimo Skandinávii. Vedení společnosti, která se loni poprvé dostala do ztráty a chce snižovat náklady, to ale odmítalo.

Norwegian je po irské Ryanair a britské easyJet třetí největší evropskou nízkonákladovou leteckou společností. Ročně přepraví kolem 24 milionů pasažérů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK