Americké akcie kvůli silnému dolaru a obav z úroků prudce klesly

10.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. března (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně klesly a jejich hlavní indexy ztratily veškeré letošní přírůstky. Trh se začal obávat vlivu pokračujícího růstu dolaru na firemní výsledky a náladu investorů podkopává i nejistota kolem Řecka. Na trh také nadále působí obavy z blížícího se zvyšování úrokových sazeb v USA.

Dow Jonesův index v závěru sestoupil na 17.662,94 bodu a ztratil 1,85 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 1,69 procenta na 2044,16 bodu a zaznamenal nejhlubší ztrátu od 5. ledna. Úhrnný index trhu Nasdaq uzavřel na 4859,80 bodu se ztrátou 1,67 procenta. Dow Jones i S&P 500 sestoupily pod úroveň konce loňského roku a širší index je už více než tři procenta pod svým rekordním maximem z počátku března.

Dolarový index dnes vzrostl o jedno procento a americká měna za posledních pět dní získala více než tři procenta. \"Objevují se otázky, jaký dopad to bude mít na budoucí firemní zisky, zejména u velkých nadnárodních společností,\" řekl agentuře Reuters Nicholas Colas z newyorské firmy ConvergEx Group.

Už na konci minulého týdne americké akcie prudce klesly v zesilujících vyhlídkách na to, že příznivý vývoj domácí ekonomiky může přimět centrální banku USA (Fed) k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Po pátečních údajích z trhu práce analytici vesměs předpovídají, že Fed začne sazby zvyšovat už v červnu.

Globální trhy také oslabují obavy z vývoje kolem Řecka. Ve středu začnou mezi Řeckem a zástupci věřitelů technická jednání, která by měla vyústit v rozhodnutí, zda eurozóna uvolní zemi další úvěry.

Dolar díky vyhlídkám na zvyšování úroků v USA vystoupil vůči euru na nové maximum za téměř 12 let a evropská měna se k němu propadla až pod 1,07 USD. Euro sráží uvolňování měnové politiky v eurozóně a obavy ohledně Řecka.

Euro dnes prolomilo hranice 1,08 i 1,07 USD a oslabilo o 1,4 procenta na 1,0696 USD. Vůči japonskému jenu se propadlo na 129,70 JPY, minimum od srpna 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK