Sněmovna podpořila nižší kauce pro menší distributory benzinu

11.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Sněmovna v dnešním úvodním kole podpořila vládní novelu zákona o spotřebních daních, která kromě jiného umožní snížit kauce pro menší distributory pohonných hmot. Také plošně zavádí spotřební daň na surový tabák. Novelou se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový a taky hospodářský výbor.

Kauce pro prodejce pohonných hmot by mohla klesnout z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jeho náměstkyně Simona Hornochová už dříve upozornila, že se kauce týká distributorů, nikoliv čerpacích stanic, jak bylo někdy chybně uváděno. Samotná čerpací stanice totiž podle ní není distributor. Ujednocení toho, kdo je považován za distributora, požadují i nezávislí petrolejáři. Distributorem by podle nich měl být pouze ten, kdo dováží nebo přeprodává zboží konečnému prodejci.

V případě tabáku navrhuje vláda plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK