Ropa Brent se odpoutala od měsíčního minima, WTI ale dál klesá

11.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. března (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes odpoutala od měsíčního minima a zpevňuje. Naproti tomu americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pokračuje v poklesu, za kterým je hlavně pokračující růst zásob suroviny ve Spojených státech. Ceny tlačí dolů také silnější kurz dolaru.

Brent nejprve sestoupil až na měsíční minimum 55,92 dolaru za barel, později se ale vyšplhal nad 57 dolarů. Proti úternímu závěru tak vykazoval nárůst o více než 1,4 procenta. Cena WTI před 18:00 SEČ ztrácela více než 1,1 procenta a nacházela se pod hranicí 48 dolarů.

Zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden vyšplhaly na další rekordní maximum, oznámil dnes Úřad pro energetické informace (EIA), který působí při americkém ministerstvu energetiky.

\"Nad trhem se stále vznášejí obavy z nadbytečných dodávek, které poslaly ceny na šestiletá minima,\" poznamenal analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy. \"Ještě jsme neviděli dostatek známek nižší těžby plynoucí z omezování investic a vrtů,\" dodal.

Americký dolar se dnes vyšplhal na nové dvanáctileté maximum vůči euru. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což pak tlačí dolů poptávku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 57,21 56,39 New York - Nymex WTI duben 47,73 48,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK