ECB mírně zvýšila strop nouzového financování pro řecké banky

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. března (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) se dohodla na dalším mírném zvýšení částky, kterou může v rámci programu nouzového financování poskytnout řeckým bankám. Řecké bankovní domy tak budou mít k dispozici 69,4 miliardy eur (1,9 bilionu Kč), o zhruba 600 milionů eur více než dosud. S odvoláním na zdroj obeznámený s výsledkem jednání ECB to uvedla agentura Reuters.

Program nouzového financování ELA (Emergency Liquidity Assistance) nabízejí národní centrální banky v eurozóně komerčním bankám, které mají problémy s likviditou. Využití mechanismu ale vyžaduje souhlas ze strany ECB.

O zvýšení částky, které mají řecké banky v rámci tohoto programu k dispozici, rozhodovala ECB v posledních týdnech již několikrát. Prezident ECB Mario Draghi tak před týdnem sdělil, že Rada guvernérů rozhodla o zvýšení objemu prostředků dostupných v tomto programu o půl miliardy na 68,8 miliardy eur.

Informace o nejnovějším zvýšení stropu dostupných finančních prostředků pro komerční banky v zadluženém Řecku se objevila v den, kdy řecký ministr financí Janis Varufakis kritizoval úlohu ECB v nynější dluhové krizi Řecka. ECB podle jeho názoru sleduje vůči řecké vládě politiku, která jí ubírá kyslík. Německý člen Rady guvernérů ECB Jens Weidmann se dnes ale ohradil proti názorům, že ECB zadluženému Řecku dost nepomáhá. Podle něj je nyní na vládách a parlamentech, aby rozhodly, zda chtějí dál rozšiřovat riziko spojené s Řeckem a krýt jeho finanční potřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK