Euro mírně zpevňuje z dvanáctiletého minima k dolaru

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. března (ČTK) - Euro se dnes vůči americkému dolaru poprvé za 12 let propadlo pod 1,05 USD, poté však zamířilo vzhůru. K poklesu dolaru přispěly nečekaně slabé údaje o únorovému vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Euro odpoledne vykazovalo nárůst o téměř 0,7 procenta na 1,06175 USD. Ráno přitom sestoupilo až na 1,0494 USD, což byla nejnižší úroveň od ledna 2003.

\"Domnívám se, že konečně vidíme první známky únavy z růstu dolaru,\" poznamenal analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions. Euro nicméně od začátku letošního roku vůči dolaru odepsalo už asi 12 procent. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně. Evropská centrální banka (ECB) v pondělí zahájila program nákupu státních dluhopisů a dalších cenných papírů, jehož cílem je podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci.

ECB bude v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také americká centrální banka (Fed), ta však loni kvantitativní uvolňování ukončila a nyní se připravuje ke zvyšování úroků.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v únoru potřetí za sebou klesly, ačkoliv analytici počítali s jejich návratem k růstu. Slabší údaje o maloobchodu by mohly podkopat očekávání, že Fed zahájí zvyšování úroků již v červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK