Ceny ropy smazaly počáteční růst a znovu klesají

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes odevzdaly počáteční růst, za kterým stál zejména slabší dolar, a vrátily se k poklesu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) začala zlevňovat hlavně po zprávě, že se ve Spojených státech opět zvýšily zásoby této suroviny.

Severomořská ropa Brent nejdříve navázala na růst v předešlé seanci, v níž se odpoutala od měsíčního minima a připsala si dvě procenta na barel. Odpoledne ale Brent zisky odevzdal a před 17:00 SEČ se pohyboval jen mírně pod středčním závěrem.

Ropa WTI ztrácela asi 40 centů a pohybovala se kolem 47,75 USD za barel. K poklesu přispěla zpráva společnosti Genscape, podle níž zásoby ropy v klíčovém překladišti Cushing ve státě Oklahoma stouply od pátku 6. března o více než dva miliony barelů.

Americký dolar se dnes vyšplhal na nové dvanáctileté maximum vůči euru, po údajích o dalším snížení maloobchodních tržeb v USA ale mírně klesl. Slabší dolar snižuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, což pak tlačí cenu vzhůru.

Analytik Michael Hewson ze společnosti CMC Markets upozornil na vliv slabšího dolaru na růst cen ropy, zmínil ale také výrazný převis nabídky na trhu.

Podle středečních údajů amerického úřadu EIA stouply zásoby ropy v USA minulý týden na 448,9 milionu barelů. V tomto období roku to je nejvyšší úroveň za více než 80 let.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 57,52 57,54 New York - Nymex WTI duben 47,77 48,17

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK