Americké akcie se vrátily k růstu, dolar však oslabil

12.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes výrazně posílily, a smazaly tak většinu ztrát z předchozích dvou dnů. K růstu velkou měrou přispěl bankovní sektor, příznivý vliv měl ale i slabší kurz dolaru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, stoupl o 1,47 procenta a uzavřel na 17.895,22 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,26 procenta na 2065,95 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,89 procenta na 4893,29 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu schválila řadě komerčních bank plány na zvyšování dividend a odkupy vlastních akcií. Vzhůru tak zamířily například akcie banky Citigroup, které si připsaly 3,3 procenta a skončily na 54,08 USD.

Akcie největšího světového výrobce počítačových čipů Intel však o téměř pět procent oslabily. Firma dnes totiž snížila odhad tržeb za letošní první čtvrtletí, mimo jiné kvůli nečekaně slabé poptávce po osobních počítačích ze strany podnikatelského sektoru.

Na devizovém trhu dolar sestoupil z dvanáctiletého maxima vůči euru. K jeho poklesu přispěly nečekaně slabé údaje o únorovému vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Ty by mohly podkopat očekávání, že americká centrální banka (Fed) v červnu zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna se v závěru dnešního obchodování v New Yorku prodávala za 1,0622 USD. Proti středě tak vykazovala růst o 0,7 procenta. Ráno přitom sestoupila až na 1,0494 USD, což byla nejnižší úroveň od ledna 2003. \"Domnívám se, že konečně vidíme první známky únavy z růstu dolaru,\" poznamenal analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK