Průmyslová výroba v lednu zpomalila růst na 2,9 procenta

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Průmyslová výroba v lednu zpomalila meziroční růst na 2,9 procenta z prosincových 7,3 procenta. Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad. K lednovému růstu nejvíce přispěla výroba aut a elektrických zařízení, produkce klesla těžařům. Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 3,2 procenta, hodnota nových zakázek o 1,1 procenta.

Po očištění od vlivu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce meziročně o 5,5 procenta. Ve srovnání s prosincem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,4 procenta. Letošní leden měl proti loňskému o jeden pracovní den méně.

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, vzrostla v lednu meziročně o 7,4 procenta. Produkce elektrických zařízení se zvýšila o 4,1 procenta, o pětinu vyšší byla výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Naopak těžba klesla o 4,1 procenta, zpracování dřeva a produkce dřevěných výrobků s výjimkou nábytku se snížila o 7,9 procenta a výroba oděvů klesla o 17,1 procenta.

Z přímého vývozu průmysl v lednu utržil meziročně o 4,7 procenta více. Domácí tržby vzrostly o 1,5 procenta. Nové zakázky v zahraničí klesly o 0,3 procenta, tuzemských naopak bylo o čtyři procenta více. I tady se na růstu výrazněji podepsali výrobci aut a elektrických zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK