Ceny ropy po výhledu na pokračující přetlak nabídky dál klesají

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. března (ČTK) - Ceny ropy dnes dál klesají, severomořská ropa Brent se vrátila k 56 dolarům za barel. Obavy ze zahlcení trhu dnes zvýšila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle níž se přebytek ropy na světovém trhu kvůli nadále vysoké těžbě ve Spojených státech dál zvětšuje.

Cena Brentu kolem 16:00 SEČ odepisovala 1,5 procenta na zhruba 56,10 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI ztrácela asi 3,1 procenta na zhruba 45,60 USD za barel.

IEA vzhledem k přetlaku nabídky předpovídá, že ceny ropy zřejmě budou pokračovat v poklesu. Spojeným státům by podle ní mohly brzy dojít volné kapacity k uskladnění ropy, což by znamenalo další tlak na pokles cen.

IEA konstatovala, že i přes únorový pokles těžby v rámci kartelu OPEC se celosvětová nabídka minulý měsíc zvýšila meziročně o 1,3 milionu barelů na 94 milionů barelů denně. Tlak na ceny podle agentury poleví nejdříve ve druhém pololetí.

Předpovědi stabilizace trhu však může podle analytiků zmařit možná dohoda mezi Teheránem a šesti mocnostmi na íránském jaderném programu, která by vedla ke zrušení sankcí na vývoz ropy z Íránu. \"Otázkou pro druhé pololetí je Írán a odpověď na ni se čeká během příštích dvou týdnů,\" řekl agentuře Reuters analytik švýcarské společnosti Petromatrix Olivier Jakob. Rámcovou dohodu mají mocnosti s Íránem uzavřít do konce března.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,10 57,08 New York - Nymex WTI duben 45,55 47,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK