Americké akcie po čtvrtečním oživení obnovily propad

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Americké akcie po čtvrtečním silném oživení dnes opět výrazně klesají. Dolů je stahuje zejména pokračující růst kurzu dolaru a také slábnoucí ceny ropy. Širší index S&P 500 tak míří ke třetímu týdnu ztrát za sebou.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (17:00 SEČ) pohyboval kolem 17.664 bodů a ztrácel 1,3 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval asi jedno procento na zhruba 2045 bodů, zatímco úhrnný index trhu Nasdaq byl na 4850 bodech se ztrátou 0,9 procenta.

Trh je tento týden vysoce rozkolísaný. Index S&P 500 tak v rámci týdne zažil jak nejvyšší denní zisk od počátku února, tak nejhlubší ztrátu od počátku ledna.

Akcie energetických společností srazil obnovený pokles cen ropy, který je reakcí na vyhlídky pokračujícího přetlaku nabídky na světovém trhu. Index energetického sektoru ztrácel nejvíce ze všech deseti sektorových indexů.

Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu dolaru k šesti hlavním světovým měnám, odpoledne přidával 0,6 procenta. Nepřetržitě tak zpevňuje už čtvrtým týdnem. Investoři se obávají, že příliš silný dolar by mohl podkopat zisky amerických nadnárodních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK