Americké akcie obnovily pokles srazily je ceny ropy a silný dolar

13.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes po čtvrtečním silném oživení ze ztrát obnovily pokles a jejich širší index utrpěl třetí týdenní ztrátu po sobě. Wall Street srážel dolů pokračující růst kurzu dolaru a obnovený propad cen ropy.

Dow Jonesův index v závěru obchodování klesl o 0,82 procenta na 17.749,31 bodu, během dne ale ztrácel až 1,5 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,61 procenta na 2053,40 bodu a úhrnný index trhu Nasdaq uzavřel na 4871,76 bodu se ztrátou 0,44 procenta.

Za celý týden Dow Jones přišel o 0,6 procenta a S&P 500 ztratil 0,9 procenta. Trh Nasdaq proti minulému pátku oslabil o 1,1 procenta.

Akcie energetických společností srazil čtyřprocentní pokles cen ropy, jímž trh reagoval na vyhlídky pokračujícího přetlaku nabídky na světovém trhu. Index energetického sektoru klesl o více než jedno procento a ztratil nejvíce ze všech deseti sektorových indexů.

Trh se zaměřuje na nadcházející zasedání americké centrální banky (Fed) a očekává, že by na něm mohly padnout náznaky blížícího se zvýšení úrokových sazeb. Dolarový index vůči šesti světovým měnám kvůli tomu posílil o 0,7 procenta a nepřetržitě zpevňuje už čtvrtým týdnem. Investoři se obávají, že příliš silný dolar by mohl podkopat zisky amerických nadnárodních společností.

Kurz eura obnovil po čtvrtečním oživení pokles na nová dvanáctiletá minima k dolaru. Euro nadále sráží uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky, která začala tento týden na trhu nakupovat státní dluhopisy. Evropská měna během dne klesla až o 1,5 procenta na nové minimum 1,0465 USD a v závěru dne byla kolem 1,0480 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK