Elektrárna plánovaná u Třeboradic neovlivní životní prostředí

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Plynová elektrárna, která má pro případ blackoutu vyrůst u pražských Třeboradic, nemá podle odboru životního prostředí pražského magistrátu významný vliv na životní prostředí a obyvatele. Společnost PRE Distribuce tak nemusí zpracovat rozsáhlejší posudek, zjistila ČTK z databáze EIA. Musí však splnit devět podmínek a elektrárna nesmí sloužit trvale. Zahájení zkušebního provozu společnost podle dokumentace plánuje na začátek roku 2017.

Zdroj s výkonem 47 megawattů má pohánět turbína, která bude spalovat buď zemní plyn, nebo bioetanol. Elektrárna provozovaná jako nekomerční energetický zdroj pro potřeby krizového řízení v případě výpadku dodávky elektrické energie z přenosové soustavy ČR do distribuční soustavy na území Prahy má být schopna takzvaného \"startu ze tmy\". Očekává se tak, že v provozu bude pouze 400 hodin za rok, maximálně sto dní v roce.

V areálu rozvodny Třeboradice na místě stávající trafostanice kromě budovy s turbínou a 30metrovým komínem vyrostou také například kompresorová stanice zemního plynu, skladovací a servisní hala či nádrž na bioetanol. Nejbližší zástavba je zhruba 600 metrů daleko.

Nesouhlas se záměrem vyjádřily městské části Praha-Březiněves a Praha-Čakovice. \"MČ Čakovice se domnívá, že takový významný záměr by měl tak významný investor předem projednat, případně prodiskutovat či vyvrátit obavy městské části. Městskou část ve věci tohoto záměru nikdo žádným způsobem v posledních letech nekontaktoval,\" napsaly Čakovice ve vyjádření k záměru. Proti se vyjádřili i někteří místní lidé. Komplexní posouzení dopadů výstavby elektrárny požadují i Hovorčovice.

Naopak pražský magistrát, Středočeský kraj a radnice Prahy 18 se záměrem problém nemají. Magistrátní odbor bezpečnosti a krizového řízení dokonce upozornil, že nutnost vybudování tohoto záložního zdroje elektrické energie vyplynula z vyhodnocení cvičení Blackout, které se uskutečnilo loni na konci února.

Pražská energetika (PRE) původně chtěla podobnou elektrárnu stavět na severu v blízkosti Čimického háje. Proti záměru ale protestovali místní obyvatelé a výstavbu odmítlo i tehdejší vedení Prahy 8. I záměr záložního zdroje u Třeboradic loni společnost přepracovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK