Americké akcie díky oslabení dolaru prudce oživily

16.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden výrazným oživením ze ztrát tří předešlých týdnů a hlavní indexy Wall Street získaly více než jedno procento. Náladu na trhu podpořilo zejména oslabení dolaru z mnohaletých maxim, na něž americká měna rostla v minulých týdnech. Investoři čekají na středeční výsledek zasedání americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index v závěru dne stoupl o 1,29 procenta na 17.977,42 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 1,35 procenta na 2081,19 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4929,51 bodu s přírůstkem 1,19 procenta.

S&P 500 za minulé tři týdny ztratil 2,7 procenta. Trh stahovaly dolů vyhlídky na blížící se zvyšování úrokových sazeb v USA, které zároveň akcelerovaly růst dolaru. Investoři se obávají, že silný dolar podkope výsledky amerických nadnárodních společností.

Dolar dnes ale oslaboval, což trh podpořilo. Investoři se domnívají, že příliš rychlý růst dolaru by mohl Fed přimět k větší opatrnosti ohledně zvyšování úroků. Trh nyní čeká na středeční vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové.

Na devizovém trhu euro ke konci dne vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta na 1,0582 USD, a oživilo tak z nového 12letého minima 1,0457 USD, na nějž sestoupilo ráno na asijských trzích. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,7 procenta.

Od května loňského roku dolar vůči koši šesti hlavních měn posílil o 24 procent a jeho vzestup by se mohl podle některých analytiků stát hlavním tématem zasedání měnového výboru Fedu v tomto týdnu. Silný dolar by mohl zlevněním dovozů tlačit inflaci dolů, což by ohrožovalo inflační cíl Fedu a nutilo jej uvažovat o odkladu přitvrzování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK