EK: Státy EU by měly víc sdílet informace o daňových rozhodnutích

18.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. března (ČTK) - Státy Evropské unie by měly sdílet informace o těch svých daňových rozhodnutích, která mají dopady za jejich hranicemi. V rámci boje proti podnikům, které neplatí daně, to dnes navrhla Evropská komise. Její návrh obsahuje daňová opatření, která mají přispět k vyšší transparentnosti. Především navrhuje zavést automatickou výměnu informací mezi členskými státy týkající se jejich daňových rozhodnutí s přeshraničním dopadem.

Evropští úředníci přišli s novými návrhy poté, co do médií loni unikly dokumenty, podle kterých Lucembursko uzavíralo s některými podniky tajné dohody a umožňovalo jim platit mnohonásobně nižší daně, než jaké by tyto firmy měly v domovských zemích.

Komise, jejíž současný předseda Jean-Claude Juncker byl dlouholetým premiérem Lucemburska, v současnosti vyšetřuje daňové dohody společnosti Amazon a italské automobilky Fiat v Lucembursku, amerického Applu v Irsku a společnosti Starbucks v Nizozemsku. Loni v prosinci pak Brusel požádal všech 28 členských států o podrobnější informace k daňovým dohodám, které s podniky uzavřely v letech 2010 až 2013.

EK se domnívá, že úroveň sdílení informací ohledně daňových rozhodnutí mezi jednotlivými státy EU je nyní velmi nízká. To vede k tomu, že členské státy často neznají daňová rozhodnutí s přeshraničním dopadem vydaná jinde v EU, která ale mohou mít dopady na jejich vlastní daňovou základnu. Některé firmy prý této nedostatečné transparentnosti u daňových rozhodnutí využívají a uměle si snižují daňové odvody.

\"Musíme obnovit vazbu mezi místem, kde firmy skutečně vytvářejí zisk, a místem, kde jsou daněny. Proto je třeba, aby se členské státy více otevřely a začaly spolupracovat. To je i cílem dnešního návrhu daňové transparentnosti,\" uvedl dnes komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Komise předpokládá, že kvůli podnikům, které se vyhýbají svým daňovým povinnostem, přicházejí rozpočty členských států EU každoročně o miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK