Pegas Nonwovens loni zvýšil výnosy o 16 pct na 230,5 mil. eur

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 19. března (ČTK) - Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zvýšil loni výnosy o 16 procent na 230,5 milionu eur (6,3 mld Kč). Zisk zvýšil téměř dvacetinásobně na 27,1 milionu eur (740 mil. Kč). Firma loňský rok považuje za vydařený, těžila ze souhry příznivých okolností, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Jan Židek.

Jednou z nich byla celoroční produkce nové egyptské linky, dále narostl prodej technologicky vyspělých materiálů a proexportně orientovaný obchod těžil ze slabé koruny vůči euru. Naopak posilování dolaru v závěru roku se ještě nestihlo projevit. Proti roku 2013 narostl i ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) o 22 procent na 47,2 milionu eur (1,3 mld Kč).

\"Za největší loňský úspěch považuji, že výrobní linka v Egyptě fungovala celý rok bez problémů a ve velké míře přispěla k velmi dobrým hospodářským výsledkům. Ukazatel EBITDA je nejvyšší v historii. Jako další úspěch, který svědčí o důvěře investorů, vnímám příznivě přijatou emisi dluhopisů,\" uvedl generální ředitel František Řezáč vydání dluhopisů v hodnotě 2,5 miliardy korun. Jde o alternativu střednědobého financování, která má zabránit zvyšování dluhu. Výnosem z emise chce splácet bankovní půjčky.

V letošním roce se chce firma soustředit na zvyšování efektivity výroby, ta funguje na hranici kapacity. Dalším tématem je vývoj nových technologicky vyspělých výrobků. Společnost chce také využít příznivé situace na finančních trzích a refinancovat bankovní dluh. Na konci roku činil čistý dluh 142 milionů eur (3,9 mld Kč). Představenstvo plánuje, že letos vyplatí dividendu v hodnotě 1,15 eura za akcii (31 korun), což je o pět centů více než loni.

Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají pro hygienické prostředky, uplatní se ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK