Ruská ekonomika má podle ministra financí nejhorší za sebou

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. března (ČTK) - Ruská ekonomika, kterou těžce zasáhly nízké ceny ropy a západní sankce, má již nejhorší za sebou. Uvedl to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov. Podle ministra se objevily známky toho, že ruské hospodářství vstoupilo do období stabilizace. V lednu se přitom hrubý domácí produkt Ruska meziročně snížil o 1,5 procenta, napsala agentura Reuters.

 

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev dnes prohlásil, že ruská inflace již dosáhla svého vrcholu. Spotřebitelské ceny v Rusku v únoru podle tamního statistického úřadu meziročně stouply o 16,7 procenta po lednovém nárůstu o 15 procent.

Inflaci tlačí vzhůru zejména prudké oslabení ruského rublu. K růstu cen přispívá rovněž zákaz dovozu řady potravin ze západních zemí, což je ruská odveta za západní sankce vůči Moskvě kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že hrubý domácí produkt Ruska v letošním roce klesne o tři procenta po loňském nárůstu o 0,6 procenta. Napřesrok by mělo tempo hospodářského poklesu podle lednové prognózy MMF zpomalit na jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK