Senátoři umožnili vznik speciálních ekonomických zón

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Senátoři umožnili vznik speciálních ekonomických zón, v nichž by byla možná vyšší podpora na pracovní místo. S vytvořením těchto zón počítá vládní novela o investičních pobídkách, kterou dnes horní komora schválila. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Zvýhodněné zóny bude vybírat ministerstvo průmyslu a obchodu zejména v regionech s vysokou nezaměstnaností, uvedl ministr Jan Mládek (ČSSD). Potvrdil informace senátorů, že zvýhodnění by se mělo předběžně týkat průmyslových zón v Ostravě - Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v Mostě. V úvahách je vytvoření zvýhodněné zóny na Sokolovsku, uvedl Mládek.

Novela podle něj přinese větší možnosti poskytování hmotné podpory na tvorbu nových pracovních míst, zvýšení maximálního limitu kapitálové podpory pro strategické investiční akce a až pětileté osvobození od daně z nemovitosti ve zvýhodněných průmyslových zónách, což je nová forma investiční pobídky.

Předloha počítá také s tím, že na investiční pobídky by měla nově dosáhnout datová centra a call centra. Cílem změn je udržet atraktivitu Česka pro zahraniční investory po červencovém snížení maximální výše veřejné podpory.

Od července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Novela zákona o investičních pobídkách by měla proto přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

Do loňské změny maximální míry veřejné podpory činila celková výše přímých investic zprostředkovaných agenturou CzechInvest od vstupu Česka do EU 415 miliard Kč. Investice podpořily vznik více než 145.000 pracovních míst. Mezi největší investory v ČR patří firmy Hyundai, Nexen, Mondi Packaging Paper Štětí, Volkswagen a Daikin Industries.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK