ÚOHS loni řešil o třetinu více stížností uchazečů o veřejný tendr

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Stížností neúspěšných uchazečů o veřejnou zakázku na průběh tendru přibývá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jich loni řešil o více než třetinu (38 procent) více než o rok dříve. Podaných rozkladů bylo loni o 150 více. Na dnešní konferenci Real Estate Market pořádané Stavebním fórem to řekl ředitel odboru veřejných zakázek ÚOHS Michal Kožár. Podle něj jde o předběžné údaje.

\"V minulém roce došlo k navýšení podání k přezkumu o zhruba 150 případů. Takřka ve třetině případů však došlo k tomu, že řízení bylo procesně zastaveno. Například proto, že nebyla složena kauce či došlo ke zpětvzetí návrhu. To se týkalo zhruba 130 případů všech podání,\" prohlásil Kožár.

Tento postup velmi často využívají neúspěšní zájemci o státní zakázku k tomu, aby blokovali uzavření smlouvy s vítězem. Zadavatel ji totiž nesmí podepsat před rozhodnutím antimonopolního úřadu. Omezením měla být kauce ve výši jednoho procenta ceny zakázky, která při zamítnutí návrhu propadla. Při zpětvzetí návrhu firma o tyto peníze nepřišla, úřad jí je vrátil. Zadání zakázky to však oddálilo o dlouhé měsíce.

\"Je snaha zamezit těmto zbytečným návrhům, kdy ani nedojde k tomu, že by se tím úřad meritorně zabýval,\" poznamenal Kožár s odkazem na technickou novelu zákona o veřejných zakázkách platnou od letošního března.

Novela sice zachovává kauci ve výši jednoho procenta nabídkové ceny veřejné zakázky, ale zvýšila maximální hranici z původních dvou milionů na deset milionů korun. Kromě toho mění i způsob vracení této kauce, při zpětvzetí návrhu navrhovatel přijde o 20 procent kauce. Zda to sníží počet takzvaných šikanózních podnětů k ÚOHS, bude jasné až za rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK