Amazon zatím neplánuje stavbu dalšího distribučního centra v ČR

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrovíz (u Prahy) 19. března (ČTK) - Internetový obchod Amazon zatím neplánuje stavbu dalšího distribučního centra v ČR. To, které by mělo zahájit provoz na podzim v Dobrovízi u Prahy, tak bude jediné v republice. Střední a východní Evropu nyní pokrývají i tři nová polská centra, poptávka v regionu ale roste ročně zhruba o 20 procent a podobný je i celosvětový trend. O stavbě dalšího centra ve střední či východní Evropě tak bude společnost podle mluvčího české pobočky Amazon Karla Taschnera teprve rozhodovat. Distribuční centrum Amazonu mělo původně vzniknout i v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu ale developer od stavby ustoupil.

Všechna tři polská centra fungují od loňského podzimu a jejich provoz ještě poroste. Kapacita takzvaného centra 2 u Vratislavi může například ještě růst až na dvojnásobek. Ta současná činí deset milionů uskladněných položek a statisíce odeslaných zásilek týdně. Pracovat zde bude až 2500 stálých a 4000 sezónních zaměstnanců. Rozloha skladu u každého z polských center je 95.000 metrů čtverečních, tedy stejná jako bude v Dobrovízi. \"Tím, že byla urychlena stavba centra u Vratislavi, bude po dokončení centra u Dobrovíze region prozatím pokrytý,\" uvedl Taschner.

Průměrná čistá mzda v polských distribučních centrech Amazonu přesahuje v přepočtu na koruny 16.500 korun, průměrná mzda v Polsku je asi o dva tisíce vyšší. Výše mzdy v českém distribučním centru zatím není podle personální ředitelky Šárky Semerákové určena. Na jedno pracovní místo v polském Amazonu se hlásili průměrně dva až tři lidé. \"Určitě nebude problém najít zaměstnance ani pro české centrum,\" řekla dnes ČTK Semeráková.

Amazon dnes ohlásil další nabírání zaměstnanců v ČR, po vedoucích manažerech nyní začal hledat manažery pro oddělení logistiky. Tyto pozice jsou vhodné i pro absolventy vysokých škol v oborech management, provoz, personalistika, finance, informační technologie a další, kteří nemusí mít praxi. \"Díky našim zkušenostem a propracovaným interním postupům jsme schopni nabídnout každému novému kolegovi příslušné školení,\" uvedl regionální ředitel distribučních center Amazon Erwin Brunner. Společnost hledá i další pracovníky pro korporátní kancelář, která bude brzy otevřena v pražských Dejvicích.

Distribuční centrum Amazon v Dobrovízi bude mít rozlohu 95.000 metrů čtverečních. Do tří let od uvedení do provozu by v něm mělo získat stálou práci 2000 lidí a další 3000 práci sezónní. Bude to již o druhý objekt společnosti Amazon v této obci, v roce 2013 zde otevřela centrum vráceného zboží.

Amazon je největší internetový obchod na světě. Po celém světě nyní zaměstnává přes 150.000 lidí v 96 centrech, z toho 28 evropských a k tomu ještě v dalších pobočkách. Obrat společnosti činil v loňském roce téměř 90 miliard dolarů. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK