Americké akcie klesají, ztrácejí část středečních zisků

19.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnešní obchodování poklesem a jejich hlavní indexy ztrácely v polovině dne více než půl procenta. Wall Street se tak vzdala části zisků dosažených ke konci středečního obchodování, kdy trh podpořilo opatrné vyjádření americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (17:00 SEČ) pohyboval kolem 17.958 bodů a ztrácel 0,7 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,6 procenta na zhruba 2088 bodů, zatímco úhrnný index technologického trhu Nasdaq 0,1 procenta získával a nacházel se na 4990 bodech.

Ve středu indexy po zveřejnění zprávy ze zasedání Fedu smazaly počáteční ztráty a získaly více než jedno procento.

Fed ve středu otevřel dveře ke zvyšování úrokových sazeb, dal však najevo, že se zpřísňováním měnové politiky nebude spěchat a rozhodovat se bude podle vývoje ekonomiky. To podle analytiků znamená, že investoři nyní budou ještě pozorněji sledovat nejnovější údaje z ekonomiky.

\"Včerejší oživení mělo všechny znaky jednodenní bubliny,\" řekl agentuře Reuters Peter Kenny z newyorské společnosti Clearpool Group. \"(Šéfka Fedu) Yellenová v podstatě řekla, že to (zvýšení úroků) nastane zřejmě později, než se čekalo,\" dodal.

Trh stahovaly dolů akcie ropných společností, které oslabil obnovený pokles cen ropy a opětný vzestup kurzu dolaru. Index energetického sektoru ztrácel 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK