Čínské akcie prudce zpevnily, spekuluje se o podpoře ekonomiky

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Tokio 20. března (ČTK) - Čínské akcie dnes prudce zpevnily a jejich hlavní index vystoupil na nové sedmileté maximum. Podle analytiků mohly k růstu přispět spekulace o vládních opatřeních na podporu hospodářského růstu. Za celý týden akcie posílily o více než sedm procent, což představuje nejlepší týdenní výsledek za poslední tři měsíce. Dobře si vedly i japonské akcie, jejichž hlavní index Nikkei 225 za týden zpevnil o 1,6 procenta a uzavřel na novém patnáctiletém maximu.

K růstu čínských akcií přispěl premiér Li Kche-čchiang, který už dříve signalizoval, že vláda má k dispozici další stimulační opatření a je připravena je použít, pokud bude růst ekonomiky dál zpomalovat. Peking již dříve představil řadu stimulačních opatření, která zahrnují investice do infrastruktury nebo snížení úrokových sazeb.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes předpověděla, že růst čínské ekonomiky bude v letošním i příštím roce dál zpomalovat. Loni hrubý domácí produkt Číny stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let.

Hlavní indexy čínských akcií CSI300 a Shanghai Composite dnes posílily zhruba o procento, za celý týden stouply o více než sedm procent. Někteří analytici ale varují před kolísavostí cen. Čínská komise pro regulaci trhu s cennými papíry (CSRC) dnes sice označila současný růst čínských akcií za \"racionální\", vyzvala však investory, aby se slepě nepouštěli do spekulací na akciovém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK