Euro roste k dolaru, míří k největšímu týdennímu zisku za 2 roky

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. března (ČTK) - Euro dnes zpevňuje k americkému dolaru a je vůči němu na cestě k nejlepšímu týdennímu výsledku za více než dva roky. Jednotné evropské měně pomohl masivní výprodej dolaru, za kterým stály vyhlídky na pozdější zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Euro vůči americkému dolaru dnes odpoledne vykazovalo nárůst o zhruba 0,6 procenta na 1,07230 USD. To je sice výrazně pod středečním maximem 1,10 USD. Euro ale nadále míří k nejlepšímu týdennímu výsledku od ledna 2013. Dolar k japonskému jenu dnes zpevňoval o 0,1 procenta na 120,88 JPY.

Americká centrální banka (Fed) ve středu naznačila, že nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Fed podmínil zvyšování úroků dalším zlepšováním trhu práce a jasným směřováním nynější nízké inflace k dvouprocentnímu cíli. Snížil přitom prognózu hospodářského růstu a dal najevo, že další kroky učiní podle aktuálního vývoje ekonomiky.

Vyjádření Fedu znamenalo studenou sprchu pro ty investory, kteří očekávali, že Fed by sazby mohl zvýšit již v červnu. Jednotná evropská měna vůči dolaru ve středu stoupla o zhruba 2,5 procenta. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní nárůst za šest let. Došlo k němu v době, kdy je euro pod tlakem kvůli pokračujícímu uvolňování měnové politiky v eurozóně.

\"Fed je velkou hybnou silou, protože zvýšil nejistotu ohledně zvýšení sazeb ještě v tomto roce; trh o tom již není přesvědčen,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Manuel Oliveri ze společnosti Crédit Agricole.

Ve Spojených státech budou příští týden zveřejněny nové údaje o vývoji inflace. Ty mají vliv na očekávání týkající se sazeb a mohly by vést k dalšímu poklesu dolaru, podotkl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK