Americké akcie díky Nike a biotechnologiím silně rostou

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Americké akciové trhy v závěru rozkolísaného týdne zpevňují a jejich indexy získávají kolem jednoho procenta. Vzhůru je táhne silný růst akcií výrobce sportovních svršků Nike a pokračující vzestup v sektoru biotechnologií. Wall Street také dál těží z opatrného postoje americké centrální banky (Fed) ke zvyšování úrokových sazeb. Trhu dnes pomohl i další pokles dolaru.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (17:00 SEČ) pohyboval kolem 18.150 bodů a získával 1,1 procenta. Širší index S&P 500 stoupl o 0,9 procenta na zhruba 2110 bodů. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq byl na 5033 bodech s přírůstkem 0,8 procenta.

Všechny indexy míří k výraznému týdennímu zisku. S&P 500 by zaznamenal první vzestup po třech týdnech poklesu.

Akcie Nike, které jsou součástí Dow Jonesova indexu, získávají více než čtyři procenta. Firma ve čtvrtek zveřejnila čtvrtletní výsledky, které byly lepší, než se očekávalo, a poukázala na silný růst poptávky po svém zboží.

Biotechnologické akcie rostou osmý den po sobě, což táhne vzhůru celý trh Nasdaq. Akcie firmy Biogen vzrostly o dalších více než sedm procent po příznivých zprávách o testech jejího experimentálního léku na Alzheimerovu chorobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK