Akcie v týdnu posílily o 0,8 pct, byly nejsilnější od ledna 2013

20.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 0,8 procenta na 1044,9 bodu. Index během dneška překonal úroveň, kde byl naposledy v lednu 2013, v závěru ale ztratil. Největší růst vykázaly akcie energetické společnosti ČEZ, největší pokles postihl opět akcie těžební firmy NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. Předchozí týden akcie víceméně stagnovaly.

\"V uplynulém týdnu bylo výraznou událostí středeční zasedání americké centrální banky Fed. Tržní reakce byla pozitivní, americké akcie poskočily vzhůru, výnosy dluhopisů naopak klesly a oslabil kurz amerického dolaru. Za celý týden akciové indexy v západní Evropě přidaly v průměru kolem jednoho až dvou procent, v USA akciové trhy rostly do dvou až tří procent, především díky vývoji v druhé polovině týdne,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejvíce rostoucí akcií na burze byl ČEZ, který stoupl o 3,7 procenta na 632 Kč. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš uvedl, že akcionáři očekávají vysokou dividendu, na kterou bude spolehnutí. Hospodaření společnosti by pak mělo začít růst od roku 2017. \"Vyjádření o vysoké stabilní dividendě vnímáme pozitivně,\" podotkl Lávička.

Naopak největší propad zaznamenaly akcie NWR, které ztratily 13,2 procenta na 0,33 Kč. Akcie klesají již čtyři týdny v řadě a neustále posouvají své historické minimum. Nedařilo se ani akciím Unipetrolu, které propadly o 7,5 procenta na 123 Kč.

V příštím týdnu se neočekávají žádné zásadní události kromě pokračujících jednání mezi představiteli eurozóny a Řeckem. Jako již téměř tradičně bude sledován vývoj cen ropy. V pátek by měly ratingové agentury vydat nová hodnocení úvěrové spolehlivosti států, což by mohlo mít efekt na bankovní sektor. \"Pokud nedojde k průlomu v jednání s Řeckem, trhy budou podle nás bez větších impulzů a mohou se obchodovat spíše do strany,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK