Burzy v Číně a Japonsku rostou na nová mnohaletá maxima

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Tokio 23. března (ČTK) - Akciové burzy v Číně a Japonsku rostou dnes na nová maxima za řadu let. Čínské akciové indexy jsou nejvýše za téměř sedm let, index tokijské burzy se vyhoupl na nový rekord za 15 let, uvedla agentura Reuters.

Dva nejsledovanější čínské indexy - CSI300, zahrnující tři stovky největších firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, a šanghajský SCI - rostly shodně o dvě procenta. Čínské akcie dnes zpevňovaly už devátý den bez přerušení.

K růstu čínských akcií přispěl minulý týden mimo jiné premiér Li Kche-čchiang, který signalizoval, že vláda má k dispozici další opatření na podporu ekonomiky a je připravena je použít, pokud bude hospodářský růst dál zpomalovat. Mluvčí čínské komise pro regulaci trhu s cennými papíry (CSRC) v pátek řekl, že nynější vzestup cen akcií odráží vysokou likviditu na trhu a zlepšování firemních zisků. Dodal, že příznivý vývoj na kapitálovém trhu je dobrý pro restrukturalizaci, kterou nyní čínská ekonomika prochází.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 vzrostl v dnešním závěru o jedno procento a jeho hodnota dosáhla 19.754,36 bodu, nového maxima od dubna 2000. Japonský trh podpořilo páteční oživení akcií na amerických trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK