Americké akcie mírně klesly, investoři sledovali pohyb dolaru

23.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Americké akciové trhy vstoupily do nového týdne s mírnými ztrátami a například technologický index Nasdaq po výraznějším zpevnění z konce minulého týdne dnes odepsal 0,3 procenta. Investoři sledovali kurzový pohyb amerického dolaru a jeho dopad na další trhy, včetně trhů s ropou. Americký dolar druhou seanci v řadě klesal k hlavním měnám.

Index Dow Jones tak klesl o 0,06 procenta na 18.116,51 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,17 procenta na 2104,46 bodu. Index technologického trhu Nasdaq, který v pátek uzavřel na nejvyšší hodnotě za 15 let, dnes odepsal 0,31 procenta na 5010,97 bodu.

Akciové trhy se dnes pohybovaly mezi mírnými zisky a ztrátami, a sledovaly tak pohyb akcií energetických firem. Ty dnes přidávaly až 0,9 procenta, nakonec ale část zisků odevzdaly a stouply o 0,2 procenta.

\"Lidé se nyní hodně zaměřují na výsledky firem, které začínají za týden nebo dva, a na to, jaký dopad na ně bude mít silnější dolar, a dokud to (zveřejňování firemních výsledků) nenastane, bude to držet trh v šachu,\" uvedl podle agentury Reuters Ken Polcari ze společnosti O\'Neil Securities.

Americký dolar však dnes druhou seanci v řadě klesal ke koši předních světových měn. Investoři po měnovém zasedání centrální banky USA (Fed) v minulém týdnu rozhodli zrušit některé spekulativní sázky na růst dolaru.

Euro naopak pokračovalo v posilování vůči americké měně poté, co prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi prohlásil, že spotřebitelské ceny v eurozóně podle jeho odhadů do konce roku postupně stoupnou, ačkoli v příštích měsících může být tento růst stále velmi pomalý nebo záporný. Obchodníci si vyložili jako znamení, že ECB by mohla brzy ukončit stimulační program nákupů dluhopisů, i když Draghi prohlásil, že ECB hodlá tyto nákupy provádět přinejmenším do konce září 2016.

Euro vůči dolaru přidávalo 1,31 procenta na 1,09650 USD. Dolar k japonskému jenu ztrácel 0,24 procenta na 119,750 JPY. Ke koši šest hlavních měn dolar klesl o 1,1 procenta na 96,860 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK