Linka Praha-Peking by podle Sobotky mohla létat od začátku října

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Pravidelná přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by mohla létat od 1. října. Na dnešní schůzce o tom premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) informovala čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. Podle premiéra nyní jedná její plánovaný provozovatel, společnost Hainan s Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu. Spuštění linky by Česko a Čína mohly podle Sobotky slavnostně potvrdit v červnu při návštěvě čínské vicepremiérky Liou Jen-tung v Praze.

Podle původního plánu měla přímá linka spojovat Prahu s čínskou obchodní metropolí Šanghají. Nakonec se ale čínské úřady rozhodly pro hlavní město Peking a udělily pro ni povolení soukromým aerolinkám Hainan. \"V tuto chvíli probíhají jednání mezi společností Hainan a Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu tohoto přímého leteckého spojení,\" uvedl Sobotka. Konkrétní termín spuštění spojení závisí podle něj na dohodě obou firem.

K tomu, jak často a kolik cestujících by nová linka mohla převážet, se nechtěl premiér vyjadřovat. Slibuje si od ní ale výrazný impulz pro turistický ruch a pro vzájemné obchodní vztahy mezi Českem a Čínou. Podle pondělních Lidových novin by letadla na této lince mohla létat třikrát týdně s kapacitou téměř tisíc lidí v každém směru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK