CzechInvest zajistil Středočeskému kraji investice za 7 mld Kč

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Agentura CzechInvest zajistila loni Středočeskému kraji investice v hodnotě přes sedm miliard korun, což je meziročně o dvě miliardy více. Měly by přinést 2350 pracovních míst. Hodnotou investic se kraj zařadil na čtvrté místo za Ústecký, Moravskoslezský a Královéhradecký kraj. Vyplývá to z informací, které dnes agentura zveřejnila.

Podle počtu investic je Středočeský kraj se 17 investicemi také na čtvrtém místě mezi kraji, nejvíce projektů, 26, má Moravskoslezský kraj. Největšími investory v regionu jsou například na Kladensku společnost La Lorraine, která vyrábí a distribuuje zamražené pečivo, společnost Strojmetal Aluminium Forging sídlící u Prahy, která vyrábí díly pro automobilový průmysl, výrobce automobilových skel Saint-Gobain Sekurit ČR na Berounsku nebo firmy Magna Exteriors & Interiors působící na Nymbursku, která dodává díly a systémy pro automobilový průmysl.

Sektor výroby pro automobilový průmysl má ve středních Čechách silnou pozici, protože zde sídlí dva finální výrobci aut, tedy mladoboleslavská Škoda Auto a kolínská TPCA. Průmyslová zóna u Mladé Boleslavi má celkovou rozlohu 75.000 metrů čtverečních. Od roku 2013 zde má kromě automobilky Škoda Auto působiště i mezinárodní společnost Faurecia, která patří mezi největší světové dodavatele pro automobilový průmysl. Kolínská zóna má rozlohu 370 hektarů. Využívá ji především automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů.

Významnou investicí je v regionu také vybudování distribučního centra amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi nedaleko Prahy. Hotové by mělo být nejpozději v září. Pracovat v něm bude až 2500 stálých a 4000 sezonních zaměstnanců.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16.700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK