Vysočina loni získala nejméně investorů, slíbili jen 259 mil. Kč

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 24. března (ČTK) - Vysočina v uplynulém roce investory moc nelákala, v porovnání s ostatními kraji získala nejméně projektů i peněz. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest podle dnešních informací zprostředkovala na Vysočině dvě investice v hodnotě 259 milionů korun. Jedna se týká dalšího rozvoje pily Stora Enso ve Ždírci nad Doubravou, druhý projekt předložila strojírenská firma Tirad ze Šašovic u Želetavy. Obě investice přinesou necelé dvě desítky pracovních míst.

Stora Enso Wood Products ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku patří mezi největší pily v tuzemsku. V rozlehlém závodě teď dokončují nový provoz, v němž se budou z odpadních pilin a hoblin vyrábět pelety používané na vytápění domů. Jde o stavbu zhruba za 200 milionů korun, která bude uvedena do provozu v letošním druhém čtvrtletí.

Firma Tirad v Šašovicích na Třebíčsku se zabývá vysoce přesným obráběním, zaměstnává 135 lidí. Postupně zlepšuje technologické vybavení závodu a výhledově chystá i jeho rozšíření, které by mohlo přinést až 150 pracovních míst. ČTK to řekl jednatel Stanislav Veselý.

Agentura CzechInvest loni v Česku zprostředkovala celkem 147 investičních projektů v hodnotě 87 miliard korun. Nejvíc peněz, skoro 31 miliard korun, získal Ústecký kraj.

Na Vysočinu plynulo málo investic i v roce 2013, firmy tehdy slíbily na území tohoto kraje vydat jen 336 milionů Kč. Naopak v roce 2012 převýšil objem investic získaných pro Vysočinu 4,3 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK