CzechInvest loni v Pardubickém kraji pomohl projektům za 1,5 mld

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 24. března (ČTK) - Státní agentura CzechInvest pomohla v minulém roce v Pardubickém kraji zprostředkovat šest investičních projektů za 1,5 miliardy korun. V budoucnu by díky nim mělo vzniknout 502 nových pracovních míst. Uvádí se to v tiskové zprávě, kterou dnes CzechInvest zveřejnil.

S podporou agentury plánuje rozšíření výroby například společnost Milacron v Poličce na Svitavsku, která vyrábí stroje na vyfukování plastových obalů. V dubnu chce otevřít nový výrobní závod v sousedství průmyslové zóny Na Vyšehradě. Přemístí do něj zaměstnance z pronajatých prostor v Poličských strojírnách. Nyní ve firmě pracuje téměř 50 lidí, v novém závodě se jejich počet zhruba zdvojnásobí.

Ve Svitavách chce do svého závodu investovat firma MWV Svitavy, producent kartonových obalů pro nápojový, tabákový a potravinářský průmysl. Rozšíření plánuje také společnost DAKO-CZ se sídlem v Třemošnici na Chrudimsku. Výrobce brzdových systémů kolejových vozidel využil státní pobídky a vybudoval nákladem 18 milionů korun novou montážní a expediční halu, která byla otevřena v lednu. Vzniklo v ní v první fázi 12 pracovních míst. Prostory firma využije pro aktuální zakázky, kromě dodávky do Rijádu si brzdové systémy objednala například společnost Stadler Rail pro vlakové soupravy Flirt.

Všechny investiční projekty v regionu CzechInvest zprostředkoval v prvním pololetí. Pardubický kraj je podle jejich počtu a množství pracovních míst na desátém místě ze 14 včetně Prahy, podle výše investic na 11. místě. Celkově CzechInvest vloni zprostředkoval 147 projektů v souhrnné výši téměř 87 miliard korun a 16.733 novými pracovními pozicemi.

V roce 2013 agentura v regionu napomohla investicím za 5,105 miliardy korun s počtem pracovních míst 1668. Nejnákladnější byl projekt společnosti Fibertex Nonwovens ze Svitav. Za téměř 2,6 miliardy korun postaví během několika let závod na výrobu netkaných textilií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK