Hodnota investic v Jihočeském kraji klesla o dvě miliardy

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. března (ČTK) - Hodnota investic, které loni v Jihočeském kraji zprostředkovala vládní agentura CzechInvest, meziročně klesla o více než dvě miliardy korun na necelou miliardu. Investoři na jihu Čech vytvoří 42 nových pracovních míst. Ze 14 krajů České republiky je na tom hůře už jen Vysočina. Třeba v Ústeckém kraji státní agentura zprostředkovala 19 projektů za téměř 31 miliard korun a přibude 3231 míst. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

V Jihočeském kraje pomohla agentura CzechInvest v roce 2014 zprostředkovat tři investiční projekty v přislíbené souhrnné výši necelé miliardy korun, které by do budoucna měly vytvořit 42 pracovních míst. Jde například o investici společnosti Vodňanská drůbež. \"Potřebujme investovat do nových technologií, abychom zvýšili konkurenceschopnost našich výrobků,\" řekl ČTK bez dalších podrobností ředitel společnosti Milan Říha.

Další významná investice na jihu Čech se rozbíhá ve Vodňanech na Strakonicku. Producent zemědělských strojů A. Pöttinger tam chystá rozšíření výrobního závodu. \"Dotaci formou investičních pobídek máme schválenou na celkové náklady za 550 milionů korun, investovat budeme do výstavby hal a strojního zařízení. Plánovaný počet nových pracovních míst je zhruba 140,\" řekla dnes ČTK ředitelka společnosti Jindra Susolová. Ve Vodňanech ještě letos mimo jiné přibudou dvě nové výrobní haly a sklad odpadů. Na trojnásobnou kapacitu se rozšíří i parkoviště.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. Je to téměř dvakrát více než v roce 2013. Investice by měly vytvořit 16.700 nových pracovních příležitostí, nejvíce v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu.

V Jihočeském kraji je bez práce přes 29.000 lidí. Z kdysi druhého a třetího místa se region propadl na šestou příčku žebříčku s podílem nezaměstnaných za Prahu, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický a Středočeský kraj. Také s průměrnou mzdou se kraj drží v polovině žebříčku. Lidé tu loni za práci pobírali v průměru 24.816 Kč, za celostátním průměrem mzdy zaměstnanců zaostaly o 2384 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK