Coface: Tempo růstu české ekonomiky letos zrychlí na 2,5 procenta

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Tempo růstu české ekonomiky by v letošním roce mělo zrychlit na 2,5 procenta z loňských dvou procent. Výhled ČR je pozitivní. Hlavním tahounem hospodářství bude export osobních aut a také rostoucí spotřeba domácností. Vyplývá to z odhadů skupiny Coface, která je světovým lídrem v pojištění pohledávek.

Český export profituje podle Coface z existence národní měny, jejíž devalvace zvýšila konkurenceschopnost exportu. Tu dále podporuje strategie centrální banky udržet kurz nad 27 Kč k euru prostřednictvím intervencí do měnových kurzů. Přes pozitivní přínos této strategie se dynamika exportu v roce 2014 postupně snižovala. Silný vliv mělo neuspokojivé ozdravování hlavního obchodního partnera (eurozóny) a zhoršení obchodování směrem na východ. Nicméně v roce 2015 by zotavování eurozóny mělo výrazně zastínit snížený objem exportu do Ruska, a přinést tak silnější tempo růstu exportu.

Významná část českého exportu je tažená automobilovým průmyslem, který je hlavním českým exportním odvětvím. V roce 2015 bude profitovat z relativně dobrých vyhlídek pro toto odvětví. Hodnocení rizik Coface indikuje v automobilovém průmyslu mírné riziko. Globální prodeje se zvyšují, největší dynamika se objevuje v rozvíjejících se zemích, ve kterých roste střední třída. Přestože čínské hospodářství poroste tento rok pomalejším tempem, dynamika prodeje automobilů se bude nadále vyvíjet pozitivně.

\"Automobilový průmysl, který vyrábí hlavně pro export, je značně vystaven externím vlivům. Přestože došlo k jeho zotavení, což podpořilo růst české ekonomiky, nelze jej vzhledem k sensitivitě poptávky a výrobním kapacitám vnímat jako dlouhodobého přispěvatele,\" upozornil ekonom Coface pro středoevropský region Grzegorz Sielewicz.

Na růstu české ekonomiky se značnou měrou podílí domácí poptávka, především nyní, kdy nastal pozitivní vývoj na pracovním trhu, což přispívá ke zvyšování soukromé spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK