Na jižní Moravě se loni díky CzechInvestu investovalo 3,5 mld Kč

24.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. března (ČTK) - Na jižní Moravu se loni povedlo díky agentuře CzechInvest přivést 19 projektů v hodnotě 3,5 miliardy korun, což je méně než polovina proti roku 2013. Díky nim by postupně mělo vzniknout přes 1000 pracovních míst, což je také poloviční počet proti předchozímu roku. Mezi největší patřily investice výrobce obalového skla Vetropack Moravia Glass z Kyjova a výrobce léků na rakovinu oncomed manufacturing z Brna, vyplývá z tiskové zprávy CzechInvestu.

Agentura zprostředkovala v Česku nejvíce projektů od začátku hospodářské krize v roce 2009, 147 za 87 miliard korun. Nejvyšší investice šly do výroby aut a do gumárenství. Největší objem investic získaly Moravskoslezský a Ústecký kraj, stejně tak by v nich mělo vzniknout nejvíce pracovních míst.

Na jižní Moravě mířila jedna největší zveřejněná investice, šest firem si ji nepřálo zveřejnit, do kyjovského Vetropacku. Podnik loni během tří měsíců vyměnil 17 let starou tavicí vanu. \"Investice dosáhla 900 milionů korun. Nová vana bude o málo výkonnější, sníží však o pětinu energetickou náročnost a úměrně tomu klesnou i emise,\" řekl na podzim ředitel techniky Miloš Kostýlek.

Druhou největší investici udělal Penam, pekárenský podnik ze skupiny Agrofert, za 518 milionů korun. Má přinést až 100 pracovních míst. Investici za 424 milionů korun teprve chystá farmaceutická společnosti oncomed manufacturing, předpokládá vytvoření 20 míst.

Další investice plynuly například do kovodělného průmyslu, do strojírenství či do informačních technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK