Kraje žádají o dotace na opravy silnic nižších tříd za 4,8 mld.Kč

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Kraje podaly žádosti o dotace na opravy silnic nižších tříd za více než 4,8 miliardy korun. Projekty tak o 400 milionů přesahují rozpočet programu, který loni ministerstvo dopravy vypsalo. Na tiskové konferenci to dnes řekli premiér Bohuslav Sobotka a předseda Asociace krajů Michal Hašek (oba ČSSD).

Podle Haška podalo žádosti 13 krajů. O peníze celkem usilují se stovkami žádostí. \"K dnešnímu dni existují podané žádosti za 4,834 miliardy korun,\" řekl Hašek. Dodal, že zástupci krajů se na dnešním jednání s vládou dohodli, že přiberou zástupce vlády a ministerstev dopravy a financí do výběrových komisí na jednotlivé silniční projekty. \"Je to nabídka nad rámec zákona, nevyplývá pro nás žádná taková povinnost,\" poznamenal Hašek.

\"Jsem rád, že jsme dneska obdrželi informaci, že není problém s projekty a naopak je převis z hlediska poptávky krajů po těch 4,4 miliardách korun,\" řekl Sobotka.

Kraje si před časem stěžovaly, že program je náročný na administrativu a že dlouho nebyla zřejmá konečná výše dotace. Na začátku března tak o dotace zažádaly pouze Středočeský a Liberecký kraj. To se nelíbilo ministrovi dopravy Danu Ťokovi, podle kterého kdyby kraje nečekaly na poslední chvíli, mohly se opravy rozeběhnout již na začátku stavební sezony.

Dotace krajům na opravy silnic rozděluje ministerstvo dopravy letos poprvé a zatím není jasné, zda se bude podobná dotace opakovat i napřesrok. Hašek novinářům řekl, že kraje chtějí ukázat, že dotace dokážou čerpat a příští rok budou nárokovat v rozpočtu minimálně stejnou částku. Podle Ťoka se o tom rozhodne ve druhé polovině letošního roku podle toho, jak bude dopravní resort hospodařit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK