Americké burzy oslabují, akcie Kraftu rostou díky fúzi s Heinzem

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování oslabovaly kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice Spojených států. Akcie potravinářské společnosti Kraft Foods nicméně zamířily prudce vzhůru díky dohodě o spojení s výrobcem kečupů H.J. Heinz.

Krátce před polednem newyorského času (17:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o procento na 17.836 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,7 procenta na 2076 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,4 procenta na 4923 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v únoru snížily o 1,4 procenta. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků a analytici počítali s jejich růstem, napsala agentura Reuters.

Cena akcií společnosti Kraft stoupla o zhruba 40 procent. Spojením firem Kraft a Heinz vznikne pátá největší potravinářská skupina na světě a třetí největší v Severní Americe. Současní akcionáři společnosti Kraft budou mít v nové skupině podíl 49 procent a akcionáři firmy Heinz 51 procent.

pmh hab

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK