Americké burzy oslabily, akcie Kraftu rostly díky fúzi s Heinzem

25.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes prudce oslabily po zveřejnění neuspokojivých údajů o ekonomice Spojených států. K poklesu velkou měrou přispěly technologické a biotechnologické firmy. Akcie potravinářské společnosti Kraft Foods nicméně zamířily prudce vzhůru díky dohodě o spojení s výrobcem kečupů H.J. Heinz.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 1,62 procenta na 17.718,54 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 1,46 procenta na 2061,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil dokonce o 2,37 procenta na 4876,52 bodu. Podle agentury Reuters tak zaznamenal nejprudší jednodenní pokles od loňského dubna.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v únoru snížily o 1,4 procenta. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků a analytici počítali s jejich růstem.

Cena akcií společnosti Kraft stoupla o téměř 36 procent. Spojením firem Kraft a Heinz vznikne pátá největší potravinářská skupina na světě a třetí největší v Severní Americe. Současní akcionáři společnosti Kraft budou mít v nové skupině podíl 49 procent a akcionáři firmy Heinz 51 procent.

Na devizovém trhu dolar kvůli nepříznivým údajům o zakázkách oslabil vůči koši dalších předních měn. Euro naopak těžilo ze zprávy o pokračujícím růstu podnikatelské důvěry v Německu. Jednotná evropská měna v závěru obchodování v New Yorku vykazovala vůči dolaru nárůst o 0,3 procenta na 1,0961 USD.

Mnichovský výzkumný institut Ifo dnes uvedl, že podnikatelská nálada v Německu se v březnu již pátý měsíc za sebou zlepšila a její index se dostal na nejvyšší úroveň od července 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK