ČNB neukončí intervence dříve než ve druhé polovině 2016

26.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň také potvrdila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen a obnovení rizik deflačního vývoje ekonomiky je připravena posunout kurzový závazek ze současných 27 korun za euro. Na dnešní tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Dodal, že pravděpodobnost možného posunutí kurzového závazku, tedy dalšího oslabení koruny, se proti únorovému zasedání rady zvýšila.

\"ČNB je v souladu s tím (pozn. kurzovým závazkem) připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence,\" uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Prodloužení režimu intervencí minimálně do druhé poloviny roku 2016 deklarovala bankovní rada poprvé již na počátku února. Devizové intervence ČNB zahájila v listopadu 2013 s cílem zabránit deflaci.

Analytička České spořitelny Dana Hájková ve středu uvedla, že ukončení režimu intervencí je pravděpodobné spíše až v roce 2017. \"Zároveň se ale domníváme, že se snížila pravděpodobnost posunutí kurzového závazku ČNB na slabší hodnoty ze současných 27 Kč/EUR,\" uvedla.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera protiinflační. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří pomalejší růst mezd a silnější kurz koruny k euru.

Ekonomové nepředpokládají, že by koruna posílila nad hranici 27 korun. Například hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že ČNB má při bránění hladiny 27 korun za euro v podstatě neomezené možnosti. Kvůli tomu je také podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila jakýkoliv pokus testovat kurz koruny ze strany spekulantů od počátku odsouzen k neúspěchu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK