Poradci německé vlády zlepšili odhad letošního růstu ekonomiky

26.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wiesbaden (Německo) 26. března (ČTK) - Ekonomičtí poradci spolkové vlády dnes zvýšili odhad letošního hospodářského růstu v Německu na 1,8 procenta. V předchozí prognóze přitom počítali s růstem o pouhé procento. Informovala o tom agentura DPA.

Poradci jsou tak nyní optimističtější než samotná vláda. Ta v lednu zlepšila odhad letošního růstu největší evropské ekonomiky na 1,5 procenta z dříve očekávaných 1,3 procenta. Loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,6 procenta.

Německá ekonomika podle poradců podobně jako další členské země eurozóny těží z nízkých cen ropy a slabého kurzu eura. Odhad letošního růstu ekonomiky celé eurozóny poradci zvýšili na 1,3 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta.

Oslabení eura je důsledkem rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů a dalších cenných papírů. Poradci nicméně upozorňují, že kroky ECB jsou spojeny s hrozbami pro finanční stabilitu a nemohou nahradit potřebné strukturální reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK