Brněnský soud zrušil licenci fotovoltaické elektrárně Tuchlovice

27.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. března (ČTK) - Fotovoltaická elektrárna Tuchlovice na Kladensku přišla o licenci na výrobu elektřiny. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně. Nemůže proto vyrábět a prodávat elektřinu. Soud uznal žalobu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na Energetický regulační úřad (ERÚ), který licenci v prosinci 2010 elektrárně vydal, sdělila dnes ČTK mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. Důvodem byla scházející odborná způsobilost žadatele, a proto úřad neměl licenci vůbec vydat.

Energetický regulační úřad vydal licenci 20. prosince 2010, kdy byla ještě garantovaná vyšší cena za prodávanou elektřinu. Od 1. ledna 2011 byla cena podstatně nižší. Rozhodnutí soudu nabývá právní moci doručením verdiktu. Od té doby nemůže elektrárna elektřinu vyrábět. Soud zároveň vrátí případ ERÚ, který bude o žádosti o licenci rozhodovat znovu.

Zeman v žalobě vytýkal zejména nesplnění technických předpokladů pro udělení licence tuchlovické elektrárně. Rozhodnutí o jejím udělení před soudem neobstálo pro nedostatek skutkových důvodů. \"Úřad licenci udělil i přesto, že ve skutkových podkladech rozhodnutí neměla žádnou oporu odborná způsobilost žadatele,\" uvedla Smutná.

Odborná způsobilost se prokazuje mimo jiné doložením, že byl ustanoven odborný zástupce podle energetického zákona. Elektrárně ale chyběl. \"Splnění této podmínky ke dni vydání rozhodnutí se nepodařilo soudu objasnit a ani v průběhu dnešního jednání to nebylo prokázáno,\" doplnila Smutná.

Nejvyšší státní zástupce s rozhodnutím soudu souhlasí. \"K vyhodnocení rozhodnutí však budeme muset počkat na písemné vyhotovení, v němž se soud podrobně vyjádří k jednotlivým žalobním bodům,\" uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Nejvyšší státní zástupce podal od roku 2011 celkem 22 správních žalob kvůli udělení licencí solárním elektrárnám. Z toho čtyři žaloby vzešly přímo z iniciativy zastupitelství, k dalším dostali žalobci podněty od ERÚ. Jen v lednu Krajský soud v Brně dvě žaloby Zemana proti udělení licence zamítl. Týkaly se fotovoltaických elektráren Skálky na Znojemsku a Jeníkova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK