Akcionáři O2 rozhodnou o rozdělení a dividendě 28. dubna

27.03.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Akcionáři O2 budou rozhodovat o rozdělení společnosti a dividendě na řádné valné hromadě 28. dubna. Z O2, v níž přes 83 procent akcií ovládá PPF Petra Kellnera, by se měla vyčlenit pevná i mobilní infrastruktura do nové firmy Cetin. Poprvé v historii společnosti budou mít akcionáři možnost hlasovat i korespondenčně. Firma to uvedla na svých stránkách.

Představenstvo navrhuje vyplatit dividendu v celkové výši 4,103 miliardy Kč, což představuje 13 Kč před zdaněním na každou akcii. Navrhované datum splatnosti dividendy je 28. května s rozhodným dnem pro uplatnění tohoto práva k 28. dubnu. Loni O2 vyplácela 18 korun na akcii.

Na vyčleňovanou společnost Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin) přejde zejména infrastrukturní majetek a datová centra. Dle proforma výkazů Cetin generuje zhruba polovinu provozního zisku celé stávající skupiny O2. Vyčleňovaná část jmění byla oceněna nezávislým znalcem na částku 46,9 miliardy Kč. Cena za odkup akcií Cetinu bude stanovena na základě posudku, který bude pro tento účel vypracován.

Samotné rozdělení nebude mít vliv na majetkové podíly jednotlivých akcionářů. Akcionářům bude ke každé akcii O2 přidělena jedna akcie Cetinu a snížení základního kapitálu O2 bude pouze účetní transakcí bez vlivu na souhrnnou hodnotu obou společností. Akcie nové společnosti nebudou obchodovány na burze. Cetin tak bude mít povinnost nabídnout akcionářům, kteří budou na valné hromadě hlasovat proti rozdělení, odkup akcií. Projekt rozdělení, který je akcionářům k dispozici, je rozsáhlý dokument o zhruba 8000 stranách s detailní analýzou dopadu rozdělení.

Akcionáři budou mít možnost hlasovat i korespondenčně, bez nutnosti osobní účasti. Tuto formu připouštějí stanovy a zákon o obchodních korporacích a akcionáři hlasující korespondenčně budou pro účely valné hromady považováni za přítomné. Společnost rozeslala všem akcionářům vzor korespondenčního hlasovacího lístku. Na něm označí svou volbu a s ověřeným podpisem doručí nejpozději do 22. dubna na speciální P.O.BOX, který společnost pro tento účel zřídila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK